RSS Feeds

Saturday, March 6, 2010

Baju melayu..

Pagi ni jam 6.15, dapat job iron baju melayu! Bunyi mcm byk je kan.. tapi sepasang je.. baju melayu si bang Dek tu.

Hari ni, sekolahnya tu ada Sambutan Maulidur Rasul.. Syukur, kementerian pendidikan adakan acara ni dalam takwim sekolah. So, anak2 kita tahu pengertian hari yang mulia tu dan yang pentingnya mengenali Nabi Muhammad saw.

Bang dek job dia kena bawa berarak 800 murid2 berjalan dari sekolah ke masjid yang dekat dgn sekolah dia tu..adalah dalam 1km. Mesti best kan! Teringat masa zaman persekolahan dulu2...

Hari Khamis lagi dia dah keluarkan baju melayu dia tu..terus je angin i naik bila nampak baju tu. Apa taknya, dia nak pakai baju melayu yang we all beli masa umur si Lisa 1 year! Memanglah ok lagi, tapi still la nampak dah lama..dull oredi..

Alasannya, warna baju tu dia suka.. warna cream.. Tulah peel bang Dek ni, dia takut dirinya tu nampak menonjol if wear baju yang kaler2 terang ni..Sedangkan dlm almari ada 4 pasang baju melayu kaler merah, gold, turqois and pink! Tu semua we all bought during wedding adik i. He have no choice at that time but to wear it.

After I dah membebel2 and pujuk as well, bagi reason2 yang boleh makan dia, finally he agreed to wear the gold colour..but with one condition! “adik tolong gosokkan ye..”



Ha!, adik kena gosok? Alamak..

Normally baju2 dia, dia iron sendiri…baik kan! Tak burden kan i, coz i hate ironing!

Nak see dia look presentable, iron gak lah...

No comments:

Post a Comment