RSS Feeds

Saturday, December 25, 2010

Happy Merry Christmas from Lisa

Lisa nak ucapkan Happy Merry Christmas kepada semua kawan2 yang beragama Kristian, dan juga pada teacher Lisa, Mrs. Rajah.

Last day sekolah, Lisa ada bagi kad dan gift pada teacher dan teacher kata dia nak gantung kad dan letak hadiah kat pokok krismas.

Lisa miss teacher so much...Next week Lisa dah masuk darjah 1, jadi tak dapat jumpa teacher lagi. Tapi Lisa tetap sayang dan ingat teacher sampai bila-bila...

Mummy kata, kat Malaysia ni ada banyak kaum dan agama. kita kena hormat hari raya setiap orang. Mummy kata kita 1 Malaysia.

Lisa pergi tiga tempat hari tu dan jumpa pokok krismas yang cantik2. Lisa pun berposinglah...




Ni masa Lisa ikut mummy dan ayah pergi Alamanda, Putrajaya.




Cantikkan! Masa ni Lisa ikut auntie Melur dan mummy ke One Utama. Ayah tak ikut, dia busy...



Kat sini lagi cantikkan! ni gambar kat the Curve, mummy yang ambilkan gambar ni. Ayah masa tu dah lepak kat kedai buku "Borders". Ayah sibuk nak cari buku2 tentang pendidikan.


Lisa happy sangat... tapi Lisa pelik, kenapa masa krismas, diorang buat cantik-cantik... tapi masa hari raya tak buat pun!

Sape nak jawab ni?

Saturday, September 25, 2010

Belum terlambat rasanya...

Hari ini genap 16 Syawal...

Dan barulah hari ini berkesempatan untuk kita bertemu di sini...

Belum terlambat rasanya untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua, ampun maaf zahir & batin...

Dan sebenarnya, kesihatan saya agak terganggu pada masa kini... Sejak kejadian ragut empat hari sebelum Syawal tempohari...

Mendengar cerita2 orang kena ragut dan mengalaminya sendiri adalah amat berbeza sama sekali. Perasaan tauma masih ada hingga kini...

Namun, syukur pada-Mu Ya Allah, kerana melindungi hambamu ini...

Kepada semua, berhati-hatilah walau di mana anda berada. Ianya boleh berlaku sekelip mata sahaja!

Semoga kita semua senantiasa beada dalam lindungan dan kasih sayang Allah... Amin.

Friday, September 3, 2010

Sakitnya hati...

Hari ni, Insyaalah genap 24 hari kita menunaikan ibadah puasa... Dah lama betul tak jenguk blog, sibuk terlampau semenjak dua menjak ni!

So, selama 24 hari jugaklah Lisa berpuasa... Syukur Alhamdulillah. She really a strong girl, puasa macam takde perasaan je... Tapi awal2 dah request nak ponteng last day puasa. Tapi mummynya ni tak approve!. Dah explain kat Lisa yang dia akan dapat lebih banyak pahala bila puasanya tu penuh dengan dugaan2 makanan...

Macam mana budak tu tak pikir nak ponteng, bila Mama (adik i), siang2 dah bagitau, hari Khamis tu nanti nak masak ketupat, rendang, kuih kek dan lauk-pauk bagai... siang2 budak tu dah terliur... pitty kan..

Tapi...today hati i sakit lagi... macam nak pecah rasanya... sebenarnya since semalam lagi...bila Lisa bagitau today dia nak buka puasa kat rumah Mak Nab yang jaga dia tu. Ini kali kedua dia buka kat sana. dari semalam i pujuk dia macam2, tapi tetap jugak dengan keputusan dia tu :(

"kan Lisa dah hari2 buka puasa dengan mummy, biarlah Lisa buka kat rumah Mak Nab pulak"...huhuhu....

I memang tak boleh berpisah dengan dia... tekanan i dibuatnya. Dahlah today Bang Dek buka puasa kat kelas tuisyen dia tu, lagilah rasa nak meraung buka puasa nanti...

Apa nak buat... :(

Thursday, August 19, 2010

i pun rasa berdebar ...

Esok, 20/08/2010...

Adik Bang Dek akan menjalani operation setelah sebulan dia berada di hospital. Dia tak boleh deliver normal kerana masalah uri. i tak tahu nak explain further coz takde pengalaman macam tu.

Baby yang bakal lahir nanti merupakan anak yang ke-2. Abangnya Muhammad Izz Irfan telah pun meninggalkan kami seusia hampir seminggu selepas di lahirkan... Allah lebih menyayangi Izz.

Dalam minggu ni, i pulak yang berdebar2... macam2 rasa ada... namun i mendoakan agar mama Izz selamat melalui operation esok dan melahirkan adik Izz...

Amin.

Thursday, August 12, 2010

"Kuasa Penuh"

Masuk hari ni, dah 2 hari kita berpuasa...

Syukur alhamdullillah, sehingga i menulis ni, Lisa telah pun berpuasa selama 1 hari setengah. I dan bang Dek bersyukur sangat2 dan gembira kerana Lisa berjaya mengarungi puasa hari pertama dengan steadynya...

She langsung tak melepet2 sebab tak makan, cuma nampak she letih dan ponteng kelas mengaji Iqra'...

Petang semalam, she request nak pegi pasar ramadhan, so kami pun tunaikanlah.. sampai je, she only nak beli air Yakult dan kuew Tiau goreng. So, tulah juadah Lisa berbuka semalam.

Kami pada mulanya tak expect Lisa puasa penuh, coz this is a first time she puasa. I ada tanya apa rasanya berpuasa, katanya "Lisa lapar sikit je Mi, tapi haus sangat2"... cian Lisa...

Apa kena mengena 'Kuasa Penuh" dengan Lisa ye? Actually, sejak kecil lagi dia sebut puasa tu "kuasa". Walaupun sekarang ni ramai yang tegur dia perbetulkan sebutan, tapi dia tetap sebut "kuasa"... So sweet bila dia sebut, dan kami semua akan tergelak2...

Kami tak harap Lisa puasa penuh 1 bulan, tapi kami encourage dia selagi tak memudaratkannya...

Nak lentur buluh kan, biarlah daripada rebungnya... kalau dah besar, dah liat pulak nanti!

Lisa, mummy dan ayah bersyukur dapat anak mcm Lisa...

Terima kasih Allah.

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan datang lagi..

Syukur Alhamdulillah...
masih lagi diizinkan Allah untuk menemui Ramadhan tahun ini, insyaallah.

Tak sabar rasanya nak bersahur awal pagi esok... lebih teruja bila Lisa tahun ni nak berpuasa betul2 katanya. Kebelakangan ni pun, Lisa dah berlatih berpuasa, tapi setakat pukul 1 atau 2 petang saja. Tak larat katanya, sebab mummy tak kejut bangun sahur.

Just now call mummy kat rumah... tengah masak rendang katanya. Wow, bestnya... Sayang mak... So, malam nanti kami akan pergi rumah mak dan makan bersama2... Syukur kan, masih ada mak.

Cuma... agak risau sikit nak puasa ni. Pagi semalam, seawal jam 5 pagi, i kena gastrik. So satu hari semalam suffer... petangnya balik keja terus see doktor ambil ubat gastrik. Tapi hari ni rasa sakit kejap2, walaupun dah makan ubat tu... tension gak ni.

Ya Allah, berikanlah aku afiat agar dapat menjalani ibadah puasa tahun ini..Amin.

Kepada semua, Selamat berpuasa... jaga diri ye agar kita dapat bersama-sama menunggu ketibaan Syawal pulak nanti.

p/s: Lisa sempat pesan pagi tadi, "mummy, kalau Lisa puasa penuh, berapa mummy nak bagi duit raya?...

Budak2 kan....

Sunday, August 1, 2010

Bang Dek's Mogel

Dah hampir 3 bulan kami meninggalkan bumi HK...

but i masih tak sempat2 lagi nak menulis moment2 manis kami di sana...

So I decided to add photos only, under different2 theme...

For this time, photo about bang Dek's "Mogel"

Let's photo tell the sweet memories...


Lisa loves Mickey & Minnie...


Mrs. Donald Duck so sweet...


Mummy, Lisa dapat jumpa Chipmunks!


Kenapa kat Malaysia tong sampah tak cantik macam kat sini?


Mesin untuk buat duit Disneyland... Bang Dek sempat buat dua keping syiling.


Lisa dah penat ni Mi... sakit dah kaki Lisa ni berdiri...

Bukan senang nak take photo with Mickey & Minnie. Got a long que to go... Ikut hati memang dah nak give up, tapi apa meaning jejakkan kaki kat Disneyland if not to take a photo with all the Disney characters!

Saturday, July 31, 2010

i miss him...

Masuk hari ni dah dua malam i and Lisa tidur kat rumah mak i. Bang dek dah dua malam mengikuti school camping kat Bangi.

Semalam lepas kerja, i balik ke rumah. Waktu dah Maghrib, quite scary...

Kat ampaian, nampak kain2 dah pun tersidai... tiba2 i rasa terharu sangat...

Next week, bang Dek tidur kat sekolah lagi, perkhemahan Pengakap pulak...

I really miss him ...

Lisa too...

Bila jam...Bila cinta...

Dulu bila orang bercerita pasal road jam, i macam takde perasaan je...

Kini, bila sendiri dah hari2 duduk dalam jam tu, baru ade perasaan...

Mula2 bengang giler... lama2 dah jadi biasa...

Lately bila tertekan dalam jam, kat radio keudara pulak lagu BILA CINTA, feel relief...

i just add lagu tu kat Blog i... so pada yang tak pernah dengar, layan k...

Sunday, July 25, 2010

Arrgghhhhhhhhhhh....

Kebelakangan ni, masa2 senggang I semakin limited... Walaupun begitu, I cuba nak adjust time agar semuanya berjalan seperti biasa...

Doa I pada Allah agar terus memberikan I kekuatan fizikal dan mental untuk melalui hari2 mendatang... I'm looking for work life balance...

Hope my MD understand!

Before this I'm not involve in HR matters...I'm mostly taking care Admin and Training & Dvelopment. But now I've to put 100% commitment to both.

Berusaha!!!!!!!!!

Enis, you can do it!

Thanks to Bang Dek and Lisa coz supporting me without failed.


I love you both...


Tak de Kawan...

Weekend ni Lisa tak de kawannnn...

Kak Sha dan Abang holiday in Bandung...

Yaya dan Aisy pun tak balik minggu ni...

I dan bang Dek sibuk dengan dunia masing2...

So, she just completekan kindergarten homework, Kumon Sheets and do revision...

Masa2 senggang she watching movie "Lu pikirla sendiri"... CD beli kat pasar malam je. Tergelak2 lah dia sorang2 melihat gelagat Nabil tu...

Itu semua dia can survive alone... but bab main old maid, i lah yang jadi mangsanya... Dalam satu hari ni dah berapa round main dengan dia. She bukan faham mummynya ni sibuk and byk benda nak buat...

Looking that she's need a friend, I've to sacrifice...

Semalam, for the first time Bang Dek bawak dia naik motor pergi ke Semenyih... At first I marah jugak dengan Bang Dek. I memang tak benarkan Lisa naik motor kat Jalan raya. Mentang2lah I kerja semalam, so dia dah bawak anak dare nya tu ronda2...

Hari ni, Bang Dek bawak kami pergi teman dia menderma darah. So, itulah aktiviti yang sempat kami lakukan...

Sunday, July 18, 2010

Old Maid



Dua tiga hari ni, i layan je Lisa main Old Maid. First time kami main kad ni bersama-sama.

Dengan tangannya yang comel tu, memang sukar dia nak handle kad2 yang banyak tu. Tapi sibuk jugak "mummy biarlah Lisa yang 'chong' kan ..."



At first, terperanjat jugak i dengar dia sebut perkataan 'chong' tu... i dan bang Dek berpandangan sesama sendiri dan tergelak dengar Lisa tau pasal benda alah tu!

Dah beberapa kali bermain ni, asyik Lisa je yang dapat old maid... so she ketawa tak ingat and kata "mummy, bagilah Lisa pulak menang sekali..". So, i pun bagilah chance kat dia menang...



Bila main macam ni, teringat masa kecik2 dulu... Waktu tu kami main Old Maid, Happy Family dan mcm2 permainan kad ni masa bulan puasa. So, leka bermain sampai tau2 je, waktu berbuka dah sampai...

Citer pasal bualan puasa ni, tak lama lagi dah nak puasa... Lisa dah banyak kali tanya tentang hal2 puasa ni. Tahun lepas, dia puasa setengah hari je. Balik je tadika terus mintak botol susu.

Tahun ni, nak latih dia berpuasa penuh. Hope she can... insyaallah.

Thursday, July 15, 2010

Dapat kasut baru...

"Adik dah lama nak kasut yang macam ni, terima kasih sebab mummy belikan untuk adik"

Lisa dapat kasut baru lagi... dia mintak dengan i dah banyak kali jugak... kesian pulak anak dare i sorang ni. So, semalam lepas habis mengaji terus bawak dia ke kedai kasut tu. During odw, dia tanya "mummy nak bawak Lisa pegi mana ni?"

I replied, "surprise!"

Nampak je apa yang dia nak tu, melompat sukalah dia... mula2 pilih kasut, ada macam2 warna. As usual she likes pink colour but no size for her...huhuhu.. Finaly have to choose a red colour but still look nice.

Then, part nak pilih button2 tu... sakannya memilih sampai i, Lisa and amoi kedai kasut tu duduk kat atas lantai. Habis semua button dilambakkan for Lisa untuk pilih...

Ada button yang berlampu, 3D button dan normal button...

Nak tahu apa yang she pilih?...

Button (lampu) - 2 biji - RM10
3D button - 4 biji - RM12
Normal button - 4 biji RM5
kasut RM15

All together RM42.

Hasilnya...



So, kalau anak2 anda nak kasut yang sama, cost list kat atas as a ref...

Hari ni pegi tadika she wear the shoes... kat rak kasut tadika tu, nampak kasut dia je... petang nanti nak go Kumon pun nak wear jugak. Budak2 kan... excited tak kira bila dapat benda yang diidamkan.

"mummy, nanti bagitau kat kak Chacha ye, Lisa dah ada kasut macam abang Ian"

"Umi ngan Yaya mesti nak kasut Lisa ni kan..."

"Umi jangan jeles tau..." hihihi...

Monday, July 12, 2010

Nak Selamat Konon...

i memang takde masa nak kemas rumah setiap hari ... especially bab2 vacuum and mop lantai...

Masa yang nak buat benda2 tu semua during weekend only, itupun i selalu buat pagi sabtu sesudah subuh... Fikir hari Ahad nak bersantai-santai...

Citer pasal hari Sabtu, 2 jam awal used for sapu car porch and bermesra dengan pokok2 bunga i (banyak jugak pokok2 i tu, next post la i citer k). Then masuk rumah rendam kain baju, so senang bang Dek nak tolong cucikan nanti. Selesai rendam, prepare for breakfast. Normally beli je, sebab tak tau masak! Kadang2 nasi lemak, nasi kerabu or roti canai. If bang Dek malas nak keluar, alamat roti bakar gardenia sapu jem and planta je...

Pastu... capailah vacuum and start berjalan satu rumah, depan belakang, atas bawah... boring je time ni... Sambil2 tu observe si Lisa buat homeworknya. Dah tu, nak mop la pulak...sama je tensionnya.

Actually rumah taklah bersepah sangat, cuma yang tak tahan bila nampak rambut atas lantai. Geram betullah~ ggggrggrrrrrrr...

baru2 ni i pegi satu kedai and terjumpa dengan satu sign yang i rasa sesuai untuk selamatkan keadaan, kononnya lah...

so i pun hang the sign kat depan pintu store yang opposite main door. Bilamana orang masuk je, kan ternampaklah ia... mcm yang kat bawah ni...




Bukannya apapun, kadang2 bila weekend yang full dengan outdoor activity, maka tak sempat berkemas...

Ingat nak gi kedai ribbon lepas ni, nak find a nice ribbon to replace the current one... look older and cacatkan sign tu je!

Sunday, July 11, 2010

Tag! About your Blog.

1. Apakah nama blog anda dan kenapa anda memilih nama itu?
Colours of Life. Sebab hari2 kita berhadapan, melihat, mendengar dan berbicara tentang kehidupan... kehidupan pula penuh dengan suka, duka, tangis, tawa dan segalanya... itulah warna2 kehidupan.


2. Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
http://www.lisa-coloursoflife.blogspot.com/. Jawapannya dah tulis kat atas tu, cuma add my daughter's name.

3. Apakah method penulisan dalam blog anda?
I tak limitkan method penulisan. Meaning ikut suka2 hati i je nak tulis apa pun... yang pentingnya setiap yang ditulis itu adalah kehidupan...

4. Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?
Never, lagipun baru je bermula kan.... hope biarlah blog ni remain forever, as it is consider a diary as well...

5. Pernah tak ahli keluarga anda membaca blog anda dan apa kata mereka
All my sisters, hubby and Lisa read my blog. So far so good and they all very supportive. In family, only i yang ada blog...

6. Apakah perasaan anda apabila orang lain mengatakan bahawa anda punya blog ini buruk sedangkan masih ada yang mengatakan blog anda cantik?
Pada yang memuji, tq and syukur alhamdulillah. Pada yang mengeji, itu hak anda kan... I yang mostly always in tve thingking tak nak bother pada benda2 yang tak mendatangkan faedah ini. But I'm welcome a good comment from readers outside there.

7. Bilakah anda mula mempunyai blog?
2009.


8. Siapakah orang pertama yang mengetahui anda mempunyai blog?
Hubby

9. Apa perasaan anda apabila orang mengatakan tentang blog anda di sekolah/universiti/tempat kerja?
Bagus tu! maksudnya mereka dah visit blog i ni.

10. 10 orang untuk di-tag
Wah ramai tu? tak tahu pulak sape yang nak di tag ni...
but in mind..
Rini
Sue
Meri
Rai

n sape2 nak buat silakan lahh~


Cha, dah selesai pun... bagus gak buat benda2 mcm ni sekali-sekala kan.

Dalam kehidupan, mesti cuba segalanya...

Barulah terasa manisnya...

Maryamah Karpov

Bang Dek hadiahkan sebuah buku pada hari lahir i yang ke-37 tahun tempohari...

Nukilannya di buku itu,

"Bagaimana manusia meniti pelangi,
menatang indah mimpi...
menilai
DIRI
dan menempa
REALITI..."

I'm so happy... buku yang i nanti2kan selama ini, akhirnya i terima pada hari yang sungguh membahagiakan, di samping present2 lain yang tak kurang indahnya from him and little Lisa.

Mempunyai halaman berjumlah 471, dan i kini sedang menjangkau ke halaman 123. Wow, masih banyak yang perlu dibaca lagi...



Buku ini ditulis oleh Andrea Hirata, penulis Indonesia. Merupakan buku terakhir dari tetralogi Laskar Pelangi. International best seller book.

I kagum dengan Andrea. Cara dia menulis sangat mengesankan...ayat2nya jarang dapat kita temui dalam novel2 yang lain. Bahasanya sangat indah... sehingga kadangkala nak baca berulang-ulang kali satu2 ayat itu...

Antaranya.....

"penyakit manusia yang membuat dunia sendiri dalam kepalanya, menciptakan masalah-masalahnya sendiri, terperosok didalamnya, lalu menyelesaikan masalah-masalah itu, sambil tertawa-tawa, juga sendirian."

"Manusia yang dididik lingkungan keras untuk mengepulkan asap dapur akan menjadi pengalaman tiada banding"

Buku ni bagus untuk dibaca, daripadanya kita boleh mempelajari jerih-payah manusia menggenggam sebuah kejayaan yang penuh bermakna, erti hidup manusia lain, kisah keluarga , rakan2 dan sebagainya...

Di rak buku, dah pun terdampar sebuah lagi buku...'Laskar Pelangi". Plan untuk membacanya selepas selesai menghabiskan Maryamah Karpov. Ada satu buku lagi yang masih dicari iaitu 'Sang Pemimpi"...

Buku2 ini diharapkan akan menjadi pembakar semangat buat Lisa satu hari nanti...

teringat jugak kat Chacha...

Saturday, July 10, 2010

Entah apa yang sibuk...

Dalam minggu ni dah bermacam-macam perkara yang i lakukan...kalau nak diceritakan, panjang berjela pulak nanti...

TAPI...

Yang pastinya setiap apa yang i lakukan itu pertama-tamanya telah memberikan kegembiraan pada lisa... she so happy...so sweet...

selebihnya, mostly i banyak menolong my family, fiends dan orang2 lain juga... semoga dengan izin Allah, satu hari nanti ada pulaklah orang2 lain yang akan menolong atau membantu i...

teringat satu pesanan yang dikatakan oleh Pak Harfan dalam filem 'Laskar Pelangi'... dimana,

"Hiduplah dengan memberi sebanyak-banyaknya,Align Centerdan bukan menerima sebanyak-banyaknya"

sungguh sangat terkesan bicara itu di hati i...

bagi Lisa, perkara yang paling dia happy ialah bila i bawak dia pergi funfair... Khamis malam Jumaat hari tu. Bang dek tak follow coz busy dengan kelas tuitionnya tu. So, kami dua beranak sajelah have fun there!

Banyak jugaklah toys yang she collected... tak sempat pulak nak take photo, all still inside Avanza. Kalau dah banyak tu, for surelah banyak pulak duit yang kena spent. Kadang2 fikir rugi je, coz kat rumah pun dah berlambak toys dia... Tapi bebudak kan, bukannya faham khutbah yang kita bagipun... dia nak ikut kata hati dia jugak...

Kak Funfair, i just bagi dia ride permainan yang selamat2 je... dia kalau boleh nak cuba yang for adult, tapi no..no..no..no...

So, layan k photo2 Lisa ni...



ride on kangaroo...



ride on elephant...



ride on train...



ride on helicopter...

Bestkan jadi budak-budak...

Sunday, July 4, 2010

Lisa tak sihat...

Lisa dah tak sihat since last week Wednesday... mula2 hari tu, siang badan dia tak berapa panas sangat... tapi bila malam panas, sampai tak larat nak peluk dia. Tambah dengan meragam pulak sekali...

Now, demam dah takde tapi badan dia masih lemah and got batuk dan selsema... bagi makan ubat tapi macam tak jalan je... tension gak ni!

Bila demam ni macam2la yang dia mintak... so, semalam bawak dia pegi satu shop kat Balakong, best lah kedai tu. Macam2 ade... so, si Lisa apa lagi suka giler kat barang2 alat tulis yang harganya cuma RM1 ke RM1.50 setiap satu...



sejak demam ni, dah mula nak main dengan baby alive...

Tapi sempat juga dia sambar satu mainan... but oklah harga dia compare to Disneyland hari tu! Suka sakanlah dia, coz dah lama mengidam benda alah tu...



Masa demam ni jugak, sempat i pujuk and tukarkan 'bantal busuk' dia. Penat gak i dan bang Dek pujuk. Bantal tu taklah busuk tapi nampak buruk... bantal yang terakhir ni merupakan bantal yang keempat... meaning since baby, dah 4 kali kami melalui masa2 kritikal memujuk dia tukar bantal busuk.

Bantal busuknya mesti ada dua... so nak tukar mesti kena ada dua jugaklah...



but bantal lama2 dulu bang Dek tetap simpan... bang Dek kan, apa yang tak disimpannya... flask air, tin susu yang pertama, botol susu dan mcm2 lagilah barang Lisa yang kami beli sebelumLisa lahir semuanya disimpan!

Semoga Lisa sembuh seperti sediakala dan boleh bersekolah esok...Amin.

Wednesday, June 30, 2010

Hari ini dalam sejarah

Hari ni, pagi sebelum send Lisa to tadika i went to shop and bought the following things;

3 kg ikan sardin
20 biji limau kasturi (tak kira, main ambik je..rasanya lebih...)
5 kuntum bunga kantan
1 cekak daun kesum
1 biji timun
2 tangkai salad
6 peket laksa

Semua ni gara2 Lisa nak makan laksa sejak Isnin hari tu. Lisa cakap kalau beli kat pasar malam sikit, tak boleh nak ulang2 makan. i ajak dia makan kat tesco kata tak sedap pulak.

i tak pernah buat kerja macam ni, tapi demi anak tersayang, mummy ikutkan juga walaupun quite rushing... After that terus sent brang2 tu semua kat rumah Kak Nab yang menjaga Lisa. Pendek cerita, Kak Nab lah yang akan masak laksa tu. Mummy tak pandai masak..sorry...

Pagi ni pulak, tak pernah2 dia menangis masa nak ke sekolah, tapi menangis kata tak nak go.. itupun lepas dia kata "mummy tahu tak? Lisa rindu sgt kat mummy masa kat sekolah... Lisa sayang mummy...

Luruh hati i dengar dia cakap macam tu... sayu..ikut hati nak je sama2 ponteng and enjoy life,...tapi kepala kata no..no..no..

Dengan berat hati i lepaskan juga dia ke sekolah...

Dalam masa yang sama hari ini berakhirlah sebuah cerita di antara cerita2 dalam kehidupan i...esok akan bermulalah cerita yang baru...moga segalanya kan baik-baik selalu...

Tuesday, June 29, 2010

Dari Laskar Pelangi ke Pelangi Garden...

27hb June 2010, Ahad...

Pertemuan ni sepatutnya berlangsung pada hari semalamnya. Namun seperti yang telah dijangkakan, bahawa pasti akan ada halangan merentasinya...dan sesungguhnya halangan dan rasa sedikit kecewa membuatkan pertemuan itu lebih bermakna...

Hari yang sebetulnya pun, masih lagi rasa macam jadi ke tak ni... lantaran waktu pertemuan dijanjikan 12pm, suddenly yang ingin ditemui sms menyatakan mungkin lewat or she will come alone...

Lisa and bang Dek dah tertanya2...they pun excited pada pertemuan ini... i pulak since morning dah gesa2 mereka suruh cepat...

Malam sebelumnya bang Dek ada bertanya "why she so special among rakan2 blog yang lain? terkedu gak sekejap...sampai tak tau nak jawab...later I got the answer...so unique actually...

emmm... bila they kata dah sampai je, kami terus bergegas ke sana... I dah nampak "mereka"... syukur dalam hati sebab dapat ketemu kedua2nya...Lisa pun dah melompat2 suka...Bang Dek pula macam teruja...

At first, i risau jugak dengan bang Dek ni...dapat ke dia menerima kawan baru i ni? i dah tau sangat peelnya tu, if dia tak ngam dengan orang, dia akan keep silent...matilah i kalau dia macam tu!

tapi...

lepas sesi kenal-mengenal dan berjabat salam...bang Dek terus rancak berbual dengan Ian. Cha pulak, pitty her coz nak entertain i dan Lisa yang quite 'menoti' hari tu... i believed that happened is due to she so excited...

Syukur...kami tak ambil masa yang lama nak menyesuaikan diri masing2. So, pertemuan berjalan dengan lancar...borak-borak dan makan-makan...

tak disangka-sangka, rupa2nya bang Dek pernah mengajar sementara kat sekolah Ian dan Cha dulu. Ian pun kata sejak mula2 nampak bang Dek tadi, dia rasa macam pernah tengok je... wah kecik betul lah dunia ni kan...

tiba2 bang Dek memecah keheningan..."kalau ikutkan hari ni adalah pertemuan semua anak2 yang nombor dua. kebetulan pulak kan"... then i pulak menyampuk, anak2 nombor dua ni special tau, sebab mereka lebih independent!... agreed tak?

i pun sempat gak tunjuk kat Cha buku Laskar Pelangi yang dibeli oleh bang Dek... sebut je buku, topik bicara kami terus citer bab2 buku pulak...dan spokesman nya dah tentulah bang Dek!

saat Cha membelek-belek buku Laskar pelangi




Lihatlah kegembiraan Lisa dan Cha...Happy sungguh dia sampai terlihat giginya yang tiada tu! taraaaa... (sori ye dik..mummy tulis ni...)




With Ian, berebut-rebut nak cari Toy Story 3 things yang tersembunyi dalam buku tu...



turn mummy dan ayah pulak... photo taken by Lisa.


Setiap pertemuan pasti kan ada perpisahan....




Posing lagi sebelum beredar...



Lisa masih lagi tak nak lepaskan Cha dan Ian balik...



Kami meninggalkan tempat pertemuan di saat langit yang cerah membiru mula bertukar kelabu...huhuhu...

Moment2 yang mengharukan...

For the first time, at the Pizza & KFC playground, terlihat seorang dewasa (20 yrs old and budak kecil (6 yrs old) berlari-larian..saling kejar mengejar... so sweet...terharu jugak...

Saat Ian bergenang air mata menceritakan tentang kisah accident motor yang he read at forum...


Ian dan Cha, jaga diri ya bila berada di jalan raya...
(teringin pulak rasanya nak membonceng skuter Annabela Chaca with Lisa...)


Begitulah ceritanya detik2 pertemuan itu... i mengenali Cha kerana Laskar Pelangi... sungguh2 secara kebetulan...dan kini kami bertemu di Pelangi garden...

Moga akan adanya lagi pertemuan demi pertemuan selepas ini, kerana Lisa telah menganggap Cha sebagai kakak angkatnya yang pertama dalam hidupnya...

Cha dan Ian, thanks so much...



Monday, June 28, 2010

Lisa & Toy Story 3

Story about Lisa and toy Story 3...


All the above Toy Story 3 things she bought before watching the movie.


Saturday, 26th June 2010... Movie start at 3.30pm, but we reached Alamanda at 3.00pm. More teribble when we not yet take our lunch...huhuhu...


Si Lisa sempat lagi nak berposing with her Mickey cap

We have to finish all foods within 15 minutes! arrrrghhh tension giler!

Posing style Barbie...

With three aliens

With all the Toy Story 3 characters

With Lotso and Bulls eye

We met the characters during Disney Parade at Hong Kong Disneyland...
we really missed Disneyland

Toy Story 3 best. We love the story and Lisa really enjoyed. Now she keep asking Ayah to buy the Cd.

Sunday morning...

"Mummy, mari sini kejap tengok mainan2 Lisa ni. Lisa rasa diorang ni semua hiduplah Mi masa kita takde kat rumah. Tengoklah Baby Alive ni, mula2 dia duduk, ni dah tido pulak. Tengoklah anak patung kaki panjang ni pulak, dah terselak baju dia sikit... "

i and bang Dek saling tersenyum lihat gelagat si Lisa... Dia dah apply movie tu in her toy's life!

Sunday, June 27, 2010

Flower girl...

Lisa memang suka jadi flower girl since umurnya 2 tahun... bila ada je wedding dalam family, dia akan start request dress yang cantik2..

Latest, she jadi flower girl for my sister wedding...

Layan k photo2 kat bawah ni...

Khairik, Fa, Lisa, Zara, Fasha, Zue, Alisya, Lynn


As usual, my "model" ...






They really cute at that nite...

Melihatkan anak2 kecil ni, terdetik dalam hati i, sempatkah i lihat wedding mereka sendiri nanti? Especially for my daughter, Lisa...