RSS Feeds

Thursday, August 19, 2010

i pun rasa berdebar ...

Esok, 20/08/2010...

Adik Bang Dek akan menjalani operation setelah sebulan dia berada di hospital. Dia tak boleh deliver normal kerana masalah uri. i tak tahu nak explain further coz takde pengalaman macam tu.

Baby yang bakal lahir nanti merupakan anak yang ke-2. Abangnya Muhammad Izz Irfan telah pun meninggalkan kami seusia hampir seminggu selepas di lahirkan... Allah lebih menyayangi Izz.

Dalam minggu ni, i pulak yang berdebar2... macam2 rasa ada... namun i mendoakan agar mama Izz selamat melalui operation esok dan melahirkan adik Izz...

Amin.

Thursday, August 12, 2010

"Kuasa Penuh"

Masuk hari ni, dah 2 hari kita berpuasa...

Syukur alhamdullillah, sehingga i menulis ni, Lisa telah pun berpuasa selama 1 hari setengah. I dan bang Dek bersyukur sangat2 dan gembira kerana Lisa berjaya mengarungi puasa hari pertama dengan steadynya...

She langsung tak melepet2 sebab tak makan, cuma nampak she letih dan ponteng kelas mengaji Iqra'...

Petang semalam, she request nak pegi pasar ramadhan, so kami pun tunaikanlah.. sampai je, she only nak beli air Yakult dan kuew Tiau goreng. So, tulah juadah Lisa berbuka semalam.

Kami pada mulanya tak expect Lisa puasa penuh, coz this is a first time she puasa. I ada tanya apa rasanya berpuasa, katanya "Lisa lapar sikit je Mi, tapi haus sangat2"... cian Lisa...

Apa kena mengena 'Kuasa Penuh" dengan Lisa ye? Actually, sejak kecil lagi dia sebut puasa tu "kuasa". Walaupun sekarang ni ramai yang tegur dia perbetulkan sebutan, tapi dia tetap sebut "kuasa"... So sweet bila dia sebut, dan kami semua akan tergelak2...

Kami tak harap Lisa puasa penuh 1 bulan, tapi kami encourage dia selagi tak memudaratkannya...

Nak lentur buluh kan, biarlah daripada rebungnya... kalau dah besar, dah liat pulak nanti!

Lisa, mummy dan ayah bersyukur dapat anak mcm Lisa...

Terima kasih Allah.

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan datang lagi..

Syukur Alhamdulillah...
masih lagi diizinkan Allah untuk menemui Ramadhan tahun ini, insyaallah.

Tak sabar rasanya nak bersahur awal pagi esok... lebih teruja bila Lisa tahun ni nak berpuasa betul2 katanya. Kebelakangan ni pun, Lisa dah berlatih berpuasa, tapi setakat pukul 1 atau 2 petang saja. Tak larat katanya, sebab mummy tak kejut bangun sahur.

Just now call mummy kat rumah... tengah masak rendang katanya. Wow, bestnya... Sayang mak... So, malam nanti kami akan pergi rumah mak dan makan bersama2... Syukur kan, masih ada mak.

Cuma... agak risau sikit nak puasa ni. Pagi semalam, seawal jam 5 pagi, i kena gastrik. So satu hari semalam suffer... petangnya balik keja terus see doktor ambil ubat gastrik. Tapi hari ni rasa sakit kejap2, walaupun dah makan ubat tu... tension gak ni.

Ya Allah, berikanlah aku afiat agar dapat menjalani ibadah puasa tahun ini..Amin.

Kepada semua, Selamat berpuasa... jaga diri ye agar kita dapat bersama-sama menunggu ketibaan Syawal pulak nanti.

p/s: Lisa sempat pesan pagi tadi, "mummy, kalau Lisa puasa penuh, berapa mummy nak bagi duit raya?...

Budak2 kan....

Sunday, August 1, 2010

Bang Dek's Mogel

Dah hampir 3 bulan kami meninggalkan bumi HK...

but i masih tak sempat2 lagi nak menulis moment2 manis kami di sana...

So I decided to add photos only, under different2 theme...

For this time, photo about bang Dek's "Mogel"

Let's photo tell the sweet memories...


Lisa loves Mickey & Minnie...


Mrs. Donald Duck so sweet...


Mummy, Lisa dapat jumpa Chipmunks!


Kenapa kat Malaysia tong sampah tak cantik macam kat sini?


Mesin untuk buat duit Disneyland... Bang Dek sempat buat dua keping syiling.


Lisa dah penat ni Mi... sakit dah kaki Lisa ni berdiri...

Bukan senang nak take photo with Mickey & Minnie. Got a long que to go... Ikut hati memang dah nak give up, tapi apa meaning jejakkan kaki kat Disneyland if not to take a photo with all the Disney characters!