RSS Feeds

Monday, January 31, 2011

Dah 500 tahun rupanya...

29 Januari 2011,
hari Sabtu,
di Univ Teknikal Malaysia Melaka,
Melaka Bandaraya Bersejarah...

Kami,
Bang Dek, i dan 4 orang bebudak kelas tuisyen sejarahnya
menghadiri satu konvensyen
"Memperingati 500 Tahun Kejatuhan Empayar Melayu Islam Melaka"
bertemakan,
"Melayu Sepakat, Islam Berdaulat"




1511 - 2011
500 tahun masa itu berlalu!
Sungguh terlalu lama kita tinggalkan sejarah kegemilangan Kota Melaka
yang telah kita pelajari dalam teks Sejarah di zaman persekolahan yang lalu...

Seramai hampir 4 ribu peserta menyertai konvensyen ini
Rata2nya ahli2 Persatuan ISMA & PEMBINA, student2 universiti, Persatuan Sejarah setiap negeri dan juga orang2 perseorangan.
Dari jauh mereka datang,
Dari Utara hinggalah ke Selatan,
Dari yang tua hinggalah yang muda,
kerana pastinya teruja dengan topik yang dibincangkan.

Konvensyen ini sememangnya telah menaikkan semangat Bangsa Melayu dan Generasi muda.
Sejarah kegemilangan Melaka dan kejatuhan Empayar tersebut,
Dibahaskan dan dikaitkan dengan situasi bangsa Melayu pada masa kini...

Sebanyak 3 kertas kerja telah dibentangkan,
dan 1 forum diadakan
juga sebuah sajak yang benar2 menyentuh perasaan...

Sesekali berada di majlis Ilmu seperti ini,
banyak pelajaran yang i dapat.
yang secara tak langsung boleh dijadikan panduan dalam hidup,
juga dalam mencorakkan jati diri...
walaupun seawal 5 pagi kami kena bangun...

Di konvensyen ini juga,
I bertemu dengan Kak Haliza (Ahli ISMA cawangan Cheras) dan juga rakan2 yang lain
Hanya beberapa gambar saja sempat dirakamkan




Hanya selepas 500 tahun,
Melaka pada hari ini telah mencapai
Melaka Maju 2010.
Semoga negeri ini terus maju dan tidak akan berulang lagi
sejarah pahit masa silam...

Bangsa Melayu Islam...
DiLahir kan mulia,
Hidup mesti mulia,
Mati dalam keadaan mulia.

Renung-renungkan...

Sorry...tak tau pulak...


Kadang-kadang kita rasa benda tu tak penting bagi kita,
tapi sebenarnya benda tu penting bagi orang lain...

Kadang-kadang kita suka ambil mudah,
yang didepan mata tu, yang paling dekat, malas nak carik-carik,
so ambil dan gunakan saja,
walaupun itu hak orang...

Apa yang berlaku jadi satu pengajaran bagi i...

kenapa adik guna kertas ni?
Adik ingat kertas ni tak elok, so adik pakailah.
Kan tu abang photostat duit belanja Lisa, hari pertama dia sekolah?
(ermm.. masa ni terkedu sekejap, tak tau nak jawap apa..)

Seketika...

Lah ye ke bang?
Sorrylah adik tak sengaja...
nanti adik photostat balik, dan adik tampal balik, and photostat balik k.

itulah "bang Dek"
everything got a sentimental value for him...
Maksudnya, sebelum dia bagi Lisa duit belanja tu, dia dah make a copy of the RM2 tu.

Yang mummy pulak, main nak conteng2 je kertas tu.

Hope mummy tak buat lagi...Mummy akan respect barang orang biarpun apapun...

Tuesday, January 25, 2011

Hilang Ditelan Zaman...

Blog baru yang i follow...

Mengenalinya semenjak keluar dari perut ibunya hinggalah ke saat ini...

Membaca post2nya membawa kita mengimbau masa2 lampau... dimana memori suka, duka, pahit dan manis terlakar di sana...

Postnya yang terbaru boleh membuatkan "kami" semua akan tersenyum hingga ke telinga!

Wah..wah..wah..cik abang, pandainya mencuri tumpuan kami!

Rasa nak kembali jer ke zaman itu... Actually kereta tu, daddy beli untuk mama Intan, but we all share2 lah main.

"Lisa sayang, cuba teka mana satu mummy..."

Mummy, Daddy, Makcik Intan dan Pakcik Syed mesti senyum sekali lihat gambar2 tu...

"Dr. Fairus, ada masa try to find Kak Ita dan siblingnya tu. Ingat tak lagi pada abang Dan, Man dan Mi. Juga pada Cik Mah dan Pakcik Mail. Really want to see them...if possible..."

Sunday, January 23, 2011

Our breakfast today...

Masukkan 2 keping tahu di dalam minyak panas

sambil tu...

Parut timun,
Celur Taugeh

next stove,

panaskan kuah kacang (cooked by me yesterday under mummy supervision...)

Keluarkan tahu yang dah masak, and cut them into a small pieces (so hot! ni yg malas masak ni...)

Finally, celurkan yellow mi

taraaaaaa......


guest what is the menu?


My mummy and siblings said " wah, dek dah pandailah buat kuah kacang... so delicious.

Thanks mummy, you made my day beautiful today...
I'm really enjoy the breakfast,
bang dek n Lisa too...


Thanks to daddy for support all the "rojak" ingredients...

BUT, mummy said my rojak tak cukup syarat!

NO telur rebus
NO hirisan cili besar merah
No "kuih kodok"

Yelah mummy, anak you ni kan tak suka masak!

Last nite, mummy cooked nasi impit, eat together with kuah kacang n hot fried chicken. So yummy...

'ketam-ketam pun dah pandai makan nasi impit n "kodok pisang"...

We gathered due to Ayik came back from asrama...

Really a sweet memories in the "darkness"!

Friday, January 21, 2011

Ha..ha..ha...

Masa kat kedai;

"Ni mummy lah punya pasal ni...
tengok ayah tu dah tak hensem...
dah macam muka Fendi!..."

Masa malam sebelum tidur...dalam suram cahaya;

"Tengok tu Mi, toyol sedang berjalan-jalan dalam rumah,
Lisa takut nanti tumbuh tanduk dua je...

Semalam, masa bang dek gunting rambut, bising mulut si Lisa kata ayah dah tak hensem dan salahkan i sebab suruh bang dek potong mata satu!

Tak cukup dengan tu, dia siap gelak terbahak-bahak lagi, geli sangat hati dia kot tengok kepala bang dek. I pun turut sama ., sampai susah kitorang nak stop gelak. Nasib baik masa tu takde orang lain.

Bagi Lisa, this is a first time dia lihat ayah rambut pesen tu, but for mummy dah biasa. Meaning dah hampir 7 tahun bang dek tak potong rambut gitu...

Honestly speaking, mummy suka ayah rambut pendek. Rimaslah orang lelaki rambut sebeban atas kepala ni!



Kan lebih kemas macam ni, tambah2 pulak ayah tu kan cikgu disiplin!