RSS Feeds

Sunday, July 11, 2010

Maryamah Karpov

Bang Dek hadiahkan sebuah buku pada hari lahir i yang ke-37 tahun tempohari...

Nukilannya di buku itu,

"Bagaimana manusia meniti pelangi,
menatang indah mimpi...
menilai
DIRI
dan menempa
REALITI..."

I'm so happy... buku yang i nanti2kan selama ini, akhirnya i terima pada hari yang sungguh membahagiakan, di samping present2 lain yang tak kurang indahnya from him and little Lisa.

Mempunyai halaman berjumlah 471, dan i kini sedang menjangkau ke halaman 123. Wow, masih banyak yang perlu dibaca lagi...



Buku ini ditulis oleh Andrea Hirata, penulis Indonesia. Merupakan buku terakhir dari tetralogi Laskar Pelangi. International best seller book.

I kagum dengan Andrea. Cara dia menulis sangat mengesankan...ayat2nya jarang dapat kita temui dalam novel2 yang lain. Bahasanya sangat indah... sehingga kadangkala nak baca berulang-ulang kali satu2 ayat itu...

Antaranya.....

"penyakit manusia yang membuat dunia sendiri dalam kepalanya, menciptakan masalah-masalahnya sendiri, terperosok didalamnya, lalu menyelesaikan masalah-masalah itu, sambil tertawa-tawa, juga sendirian."

"Manusia yang dididik lingkungan keras untuk mengepulkan asap dapur akan menjadi pengalaman tiada banding"

Buku ni bagus untuk dibaca, daripadanya kita boleh mempelajari jerih-payah manusia menggenggam sebuah kejayaan yang penuh bermakna, erti hidup manusia lain, kisah keluarga , rakan2 dan sebagainya...

Di rak buku, dah pun terdampar sebuah lagi buku...'Laskar Pelangi". Plan untuk membacanya selepas selesai menghabiskan Maryamah Karpov. Ada satu buku lagi yang masih dicari iaitu 'Sang Pemimpi"...

Buku2 ini diharapkan akan menjadi pembakar semangat buat Lisa satu hari nanti...

teringat jugak kat Chacha...

3 comments:

.:.Chacha's Heavens.:. said...

hai. teringat kat saya?
hehe. a great present there.

habiskan masa dengan membaca karya indah.
mestinya hidup akan jadi lebih bermakna.

buka mata dan minda, hati menjadi lapang.

sendiri teringin berkarya.
blog jadi platform.
kenapa x? mungkin nanti cha dapat baca
karya indah nukilan akak sendiri. ^_^

Enis said...

Mestilah teringat... kita kan geng Laskar pelangi...huhuhu...

Bang Dek kata, kak menulis dengan tangan, Andrea menulis dengan hati... That's why nukilannya cukup indah.

Cha ada potensi jadi penulis. kak suka baca tulisan2 Cha di blog.

zue said...

nukilan terindah seindah lorong-lorong gelap di Chung King Mansion...

Post a Comment