RSS Feeds

Friday, April 23, 2010

Filem Wajib Tonton

Sewaktu menulis ni, saya menonton filem box office Indonesia. Jam menunjukkan angka 11.15 malam. Lisa dah tidur pun, so bang Dek lah yang menemani.

For the first time i menulis sambil menonton citer tersebut... so hasilnya seperti di bawah...

Bagaimana Lintang go to skolah, jauh dari rumah , nak tunggu buaya melintas... rajin membaca

Pak Harfan, Cikgu Bakri, IbuMuslimah...

Harun, anak yang cacat menyelamatkan sekolah agama dari ditutup.

Mimpi cikgu Muslimah jadi guru dan bukannya isteri saudagar kaya

Masa nak pegi exam kat kelas org2 kaya... mereka malu, kasut, baju buruk.

Ikal, lintang dan Mahar...

Masa cuti sekolah, mereka meniaga, bantu orang . turun ke laut... anak org kaya main kasut roda
Lintang tunggu ayah balik dari laut, baru pegi sekolah, jaga adik dulu..

Hiduplah untuk memberi sebanyak2nya dan bukan hidup untuk menerima sebanyak2nya...

Ketekunan. keberanian, sanggup mengahadapi tantangan, harus berani punya cita2...

Mahar, minat muzik jazz, katanya muzik utk org2 pandai. Sebab dia, they masuk karnival...

Saat ceria, Ikal jatuh cinta dgn A Ling, anak tokey kapur kat pekan...hari2 dia nak beli kapur, sampai sanggup menipu sekolah banjit, kapur basah...

Har sibuk cari idea nak masuk karnival. Dia ada kompang je, kelas org kaya ada band . Har bekerja keras cari idea.

Hari karnival, mereka pakai mcm org asli. Sekolah kaya pakai suit pancaragam. finaly they win...
Ada jugak part2 seram, bila mereka ke pulau lanun, ikut Mahar dan Flo...

Kalau mahu pintar, belajar..Kalau mahu segala, usaha...

Lintang suka membaca, so dia tahu banyak benda...

So kiut Mahar nyanyi lagu 'Mari Menyusun Bunga Seroja'...

Pak Harfan meninggal didalam kelas diatas meja guru... sgt sedih...

Lintang jadi cikgu..

Lintang adik beradik 4 perempuan..dia anak sulung.

Lintang nak masuk pertandingan, tapi ada halangan... semua murid2 pegi dulu tanpa Lintang...

kesudahannya, saksikan sendiri...

Juga cerita2 yang seterusnya saksikan sendiri...i really sedih..... even when mereka rasa gembira pun i sedih... huhuhu...

Citer habis jam 1.10am...

Superb movie....

Ini kali ke-2 bang Dek tonton... i akan ajak Lisa tonton esok... she wajib tonton...

Anda dan anak2 juga wajib tonton...

Yang saya maksudkan adalah filem 'Laskar Pelangi'... Lagu temanya dinyanyikan oleh kumpulan Nidji.

mimpi adalah kunci
untuk kita menakhlukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya

laskar pelangi

tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa

walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi


Now, we sedang cari filem 'Sang Pemimpi' pulak...

Tonton ya... rugi jika anak2 kita tak berkesempatan menonton cerita ini...

No comments:

Post a Comment