RSS Feeds

Tuesday, February 1, 2011

Keinginan mengatasi kesakitan...

Masa Lisa umur 2 tahun, dia dah pernah tindik telinga.
Dia masih kecil n tak tau rasa sakit yang bakal dia alami...
Masa tu buat kat kedai Habib Jewel, yang kat dalam Metro kajang tu.
Kalau tak silap, dalam pukul lapan malam.

Mula2 tindik telinga belah kanan..
She tadah je cuping telinganya tu, untuk dibubuh ubat air yang sejuk tu.
Lepas je ditembak, she terus menangis...
sampai satu Metro tu lah boleh dengan suara dia!

Bang Dek dah bengang masa tu
Bagi dia, biarlah Lisa besar sikit baru buat
Tapi mummy ni, jeles la pulak tengok anak2 orang lain dah bersubang...

Jenuh gak pujuk Lisa n nak tunggu dia berhenti menangis
misi mesti diteruskan, sebab telinga belah kiri tak buat lagi
Bila dah reda sikit, terus je pakat dengan bebudak kat kedai tu, pegang Lisa kuat2 n tembak je...

Siankan Lisa... mummy mintak maaf ye.
Tapi lepas dua tiga hari, Lisa pun suka gak sebab telinga dah ada subang.

BUT,
Lisa hanya boleh bertahan dalam 3 bulan je...
Telinga dia dah mula berkudis dan sakit
Lepas je cabut subang tu, terus dia tak nak pakai lagi
dan selepas tu, pujuk camana sekali pun
dia tak nak tindik lagi.

After 4 years,
Masa kat Hong Kong
Lisa teruja dengan subang Mickey Mouse
So beli dan bermulalah keinginannya...

Tanpa dipaksa, Lisa ajak mummy gi Tesco dan terus pegi tempat tindik tu


Mula-mula sebelah kiri...


Then, sebelah kanan pulak



Dah siap... pakailah subang biasa dulu.


Lepas 2 minggu, tukar pada subang Mickey tu. She so happy!


Again, telinganya tak tahan jugak...
Tak sampai beberapa bulan
telinganya kembali berkudis dan bernanah
This time, more critical
lucky satu telinga je yang teruk
yang sebelah lagi quite ok dan boleh dicabut subang mickey tu


Lagi sebelah, penutup subang kat belakang telinga tu
dah masuk kat dalam isi
dah tak boleh cabut secara manual
nak tak nak, bawak gi klinik
pegang kaki dan tangan dia
doktor buh ubat bius
dan terus keluarkan subang tu...

Darah dan nanah berlambak keluar
menakutkan...
dan kesian sangat kat Lisa

Sampai la ni.. she tak nak lagi subang
same like mummy too
(mummy juga punya experience yang sama macam Lisa dalam bab2 bertindik ni...
bukan mummy je, malah mama, cik Lin, dan ibu juga...Hanya cik Melur je yang terselamat!)

Walaupun tak bersubang
"anak kucing" mummy ni
tetap comel...


miow...miow...miow...

No comments:

Post a Comment